Зоопарк

тревопасни

Двугърба камила

тревопасни

Двугърбата камила (Camelus bactrianus), наричана още бактриана, е преживен чифтокопитен бозайник от семейство Камилови. На дължина достига от 250 до 360 см, височина от 180 до 210 cm и тегло от 500 до 700 кг. Докато едногърбата камила живее в тропичните пустини, двугърбата живее във вътрешноконтиненталните такива.

Антилопа Кана

тревопасни

Кана са най-едрите африкански антилопи. Възрастните мъжки екземпляри достигат тегло до 750 килограма, а женските са малко по-дребни. Бременността при антилопите кана продължава 9 месеца и раждат само по едно малко. То е напълно оформено и от първия ден е в състояние да се движи със стадото.

Антилопа Адакс

тревопасни

Антилопата адакс (Addax nasomaculatus) е вид конска антилопа, която обитава пустинята Сахара. Козината ѝ е бледа и има дълги навити рога, с обичайна дължина около 55-80 cm при женските и около 70-85 cm при мъжките. Видът е критично застрашен от изчезване.

Антилопа Гарна

тревопасни

Бебе антилопа от рядък вид се роди в Зоопарк Бургас
Наричани още еленови антилопи или индийски черни антилопи са единствените представители на този вид у нас. Те са кухороги бозайници, при които само мъжките имат спираловидни рога. Представителите на този вид могат да достигнат височина на отскока над два метра и да развият скорост до 80 км/час.

Гривест козирог

тревопасни

Гривестият козирог (Ammotragus lervia) е вид от подсемейство Кози, който естествено обитава скалистите планински масиви на Северна Африка. Описани са шест подвида на този вид. Макар че е рядко срещан в природното си местообитание, видът е интродуциран в Северна Америка, южна Европа и на други места.

Алпака

тревопасни

Алпа̀ката (Vicugna pacos) е домашно чифтокопитно животно. Отглежда се във високите части на Андите на 3500 – 5000 м надморска височина, на териториите на Еквадор, Перу, Чили, Аржентина и Боливия. Алпаката се цени заради качествата на своята вълна, която е по-лека от овчата и съдържа 24 естествени оттенъка.

Лама

тревопасни

Лама (Lama glama) е бозайник от семейство Камилови. Разпространена е предимно в Латинска Америка като домашно млекопитаещо животно. Традиционно се свързва с Перу и скотовъдството на инките. Предполага се, че е доместицирана преди 4000 – 5000 години и произлиза от дивата лама гуанако.

Шотландско пони

тревопасни

Шотландското пони притежава най-голяма сила в съотношение с размера си, при това жребците са послушни и покорни. Тялото му се изпълва от късите мускулести крака.

Магаре

тревопасни

Дивите прародители на магарето са живели в Африка. За първи път магаретата са опитомени около 3000 г. пр.н.е. Височината на магарето, измерена при лопатките, е между 0,9 и 1,6 м. 

Холандска мини коза

тревопасни

Холандските мини кози са домашни любимци с тегло между 24-34 кг ( за женските) и до 27-39 кг (за мъжките). Те се хранят с трева и зърно. Обичат да играят една с друга, и да прескачат различни препятствия.

Сърна

тревопасни

Сърната (Capreolus capreolus) е средно голям тревопасен бозайник от разред Чифтокопитни (Artiodactyla). Широко разпространена в България. Живее в по-северните части на Европа, Мала Азия и около Каспийско море.

Виетнамско мини прасе

Това са декоративна порода прасенца, които често се отглеждат като домашни любимци. Гестационният период продължава 4 месеца. Женската ражда от 12 до 20 прасета.