Зоопарк

птици

Африкански щраус

птици

Щраусът (Struthio camelus), известен и като африкански щраус или камилска птица, е птица от разред Щраусоподобни (Struthioniformes). Това е най-голямата птица на планетата.

Ему

птици

Ему е щраусова птица, която произхожда от Австралия. Тя и е втората по големина в света след африканския щраус. Достига височина до 2 м. и тежи около 60 кг. Видът е разпространен в по-голямата част от Австралия.

Нанду

птици

Нанду е голяма птица, обитаваща откритите пространства на Южна Америка. Не лети, при бяг развива скорост до 60 км/ч. Обикновено живее на групи от 5 до 30 птици. 

Червено-зелен ара

птици

Червено-зелен ара (Ara chloropterus), известен също като зеленокрил ара. Зеленокрилата ара е на второ място по размер след Хиацинтовата ара , сред видовете ари . Те са игриви , закачливи и много интелигентни. Могат да запомнят голям брой думи.

Синьо-жълт ара

птици

Синьо-жълтият ара или арарауна e един от 15-те вида ара. Обитава влажните гори на амазонската джунгла. 

Еклектус

птици

Еклектусът( Eclectus roratus), е папагал родом от Соломонските Острови , Нова Гвинея, североизточна Австралия и Малукските Острови. 

Жако

Жако или сив папагал (Psittacus erithacus) е вид папагал, един от двата в род Psittacus. Жако е сред петте папагала, които най-добре имитират човешката реч, заедно с мъжките вълнисти папагали.

Папагал Голям Александър

птици

Големият александър (Psittacula eupatria) е член на разред Папагалоподобни(Psittaciformes) и на семейство Psittaculidae.

Папагал Малък Александър

птици

Малкия Александър идва от южната част на Азия и тропическата част на Африка. Могат да се видят в гори, а също така и в безводни среди. 

Папагал Китаийски Александър

птици

Китайският александър е сравнително мълчалив за папагал, но за сметка на това е сред най-добрите имитатори. 

Папагал Розела

птици

Видът обитава югоизточните части на Австралийския континент и Тасмания. 

Папагал Монах

птици

Папагалът монах (Myiopsitta monachus) е вид южноамерикански папагал единствен представител на род Myiopsitta. 

Папагал Корела

птици

Корела (Nymphicus hollandicus), позната още като нимфа. Среща се във вътрешната част на Австралия. Корелата принадлежи към подсемейство Calyptorhynchinae (по-известно като тъмни какадута). 

Вълнист папагал

птици

Вълнистият папагал (Melopsittacus undulatus) е малък папагал, принадлежащ към триба на Платицерсини (Platycercini); понякога смятан за подсемейство на Platycercinae. 

Сив коронован жерав

птици

Сивият коронован жерав е немигрираща птица от семейство Жеравови, обитаваща Субсахарска Африка. Птицата е национален символ на Уганда и е изобразена на герба и флага на източноафриканската страна.

Златен фазан

птици

Златният фазан (Chrysolophus pictus) е птица от семейство фазанови, отглеждана като декоративна.

Калифорнийски пъдпъдък

птици

Калифорнийските пъдпъдъци (Callipepla californica), наричани също качулати пъдпъдъци, са вид средноголеми птици от семейство Odontophoridae.

Токачка

птици

Токачката (Numida meleagris), е най-добре познатият представител на семейство Токачкови(Numididae) и единственият вид в род Токачки (Numida).

Пуйка Червен бърбън

птици

Пуйка Червен бърбън (Bourbon Red) Тя е кръстена на своя уникален цвят на оперението си – наситено червен махагон, също като цвета на истинския американски бърбън.

Аям Кемани

Аям Кемани е рядка и сравнително нова порода кокошки, с произход от остров Ява, Индонезия. Те имат доминантен ген, който причинява хиперпигментация. 

Бял щъркел

Белият щъркел (Ciconia ciconia) е вид едра птица, представител на семейство Щъркелови. Гнезди и отглежда потомството си в Европа (включително и България), Северна Африка, Близкия изток и Централна Азия. Извършва сезонна миграция в Субсахарска Африка, Западна Индия и по-рядко в южните части на Арабския полуостров.

Къдроглав пеликан

Това са едни от най-едрите летящи птици на Земята и попадат в червения списък на световнозастрашените видове.

Ням лебед

Черният лебед (Cygnus atratus) е едър представител на семейство Патицови(Anatidae), разред Гъскоподобни(Anseriformes).

Черен лебед

Черният лебед (Cygnus atratus) е едър представител на семейство Патицови(Anatidae), разред Гъскоподобни(Anseriformes).

Канадска гъска

Канадската гъска (Branta canadensis) е средно голяма птица от семейство Патицови (Anatidae) разред.

Планинска гъска

Планинската гъска е средно голяма водолюбива птица, която се различава от другите видове от семейството по своя цвят (тялото е светлосиво, цветът на оперението е бял). 

Белобуза гъска

Белобузата гъска (Branta leucopsis) е средно голяма птица от семейство Патицови (Anatidae), разред Гъскоподобни (Anseriformes). Тежи между 1,1 и 2,3 кг. Дължина на тялото 66-75 см, размах на крилете около 125 см. Няма изразен полов диморфизъм.

Свещен ибис

Отличават се с бяло оперение на тялото, черна опашка, глава и шия. Характерен за тях е дългият и строен клюн, извит надолу. 

Розов ибис

Розовият ибис се среща много рядко. Храни се със скариди,мекотели,малки раци и насекоми като бръмбари. 

Сламеногръд ибис

Сламеногръдите ибиси се срещат рядко. Отличават се с нестандартно оперение в цвят хамелион. Срещат се в Австралия, Нова Гвинея и в части на Индонезия.

Червен ибис

птици

Червените ибиси (Eudocimus ruber) са вид птици от семейство Ибисови (Threskiornithidae), като някои автори ги разглеждат като подвид на Eudocimus albus.

Пауни

В зоопарк Бургас може да видите най-голямата колекция от пауни в Европа – 29 вариации (над 320 пауна). Много от видовете са селектирани в продължение на години, те са хибридни форми, които не се срещат в дивата природа и имат колекционерска стойност.