Зоопарк

Zoo-бургас-лого

Нова контактна зона с котешки лемури

Нова контактна зона с котешки лемури

Прякото общуване с животните е незабравимо преживяване и за малки, и за големи.
В момента се подготвя нова контактна зона, която ще обитават дружелюбните котешки лемури, които са сред най-атрактивните обитатели на зоопарк Бургас. Общуването с тях е забавно и предоставя възможност на посетителите за едно незабравимо изживяване. В големия и просторен терен, хората ще могат да ги хранят и да осъществяват директен контакт с тях. Над зоната ще минава иновативен въздушен мост, по който котешките лемури ще могат свободно да се разхождат. В зоната ще има беседки, люлки, различни места за сядане и други удобства.

3 ДНИ КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ В ЗООПАРК БУРГАС!

3 дни Коледни празници в зоопарк Бургас

На 23, 24 и 25 декември зоопарк Бургас организира богата празнична програма за малчуганите и техните родители. В посочения период всяко дете до 14 години ще влиза безплатно в зоопарка. От 10.00 до 17.00 часа всеки ден Дядо Коледа ще раздава лакомства и изненади на всички деца.

На 24 декември ще има коледна томбола. На входа на зоопарка всяко дете ще може да изтегли номер, с който да участва. В 14:00 часа ще бъдат изтеглени печелившите.

На 25 декември от 13.00 часа Дядо Коледа ще раздава коледни подаръци на животните в зоопарка. По време на празничната обиколка ще има и зоо викторина, придружена с подаръци за децата.

Ще бъде организиран конкурс на тема „Зоо Коледа”. Децата могат да донесат коледни рисунки с животни и да ги пуснат в пощенската кутия при нашия Дядо Коледа. На гърба на всяка рисунка трябва да бъдат посочени три имена, възраст и телефон за връзка. Трите най-добри рисунки ще бъдат избрани чрез конкурс във фейсбук/инстаграм страницата на Зоопарк Бургас и победителите ще бъдат наградени.

И това не е всичко – ще бъде организиран и конкурс за най-интересна снимка с Дядо Коледа. С белобрадия старец могат да се снимат както деца, така и цели семейства. Публикувайте снимките във фейсбук/инстаграм като отбележите Зоопарк Бургас/Zoo Burgas. Три от най-атрактивните снимки ще бъдат наградени. Ще ви очакват нови интересни кътове за снимки, носещи магията на Коледа.

Зоопарк Бургас ще работи със зимно работно време, всеки ден от 08:00 до 17:00 часа.

В зоопарк Бургас се роди нежно и красиво бебе алпака

алпака
алпака

В зоопарк Бургас се роди нежно и красиво бебе алпака

Новият обитател е с цвят „амбър“ и се доближава до тъмнокафяво. Бебето алпака тежи около 4 кг и се храни само с мляко от майката.
„Роди се само преди 24 часа. Госпожица е и все още няма име. Практика е осиновителите на животните да им дават имената“, коментира управителят на зоопарка Кръстьо Дъбов.

Към момента малкото се отглежда в отделна кошара, за да не бъде наранено от по-големите алпаки. След седмица ще бъде пуснато при стадото, което общува с посетителите в зоопарка.
Майката е пристигнала преди 2 г. от Перу и това е ѝ е първата рожба. Бащата е от Германия. Малката алпака има добро родословно съчетание.

алпака
алпака

Черна пантера с поразително красив цвят пристигна в зоопарк Бургас

пантера
пантера

Черна пантера с поразително красив цвят пристигна в зоопарк Бургас

Неговото име е Калил. Младият мъжкар е на 7 месеца и е придобит от приятелски зоопарк.
Калил вече е настанен в новия си дом, в който се чувства спокойно и уютно. Той е красив, дружелюбен и се превърна в най-новия любимец на посетителите. Името му означава „приятел”.
Това животно е меланистична форма на азиатски леопард. Наречено е пантера заради черния цвят на козината си и е един от най-красивите хищници на планетата.
Калил никак не страда от липса на апетит и се храни обилно. Затова се търсят осиновители (спомоществователи) на красивото животно.
Търси се и женска за Калил, за да бъде образувана двойка, която да създаде поколение.

пантера
пантера
пантера
пантера

Родиха се осем мини виетнамски прасета

осем виетнамски прасенца
осем виетнамски прасенца

Родиха се осем мини виетнамски прасета

Осем мини прасета се родиха в зоопарк Бургас. Те са от вида Виетнамско или наричано още Китайско мини прасе. Всяко от новородените животни тежи само 150 гр.

В зоопарка се отглеждат 7 майки и 2-ма бащи, които имат общо 30 деца. В зависимост от храненето мини виетнамските прасета достигат до 20 килограма.

Във Виетнам и Китай те се отглеждат като домашни любимци. Мини прасетата се хранят с разнообразна храна – фураж, зърно, плодове и зеленина. Интересен факт е, че майка им е само на година и половина, а вече създава поколение. Това е характерно за този вид животни, които още след навършване на 6-месечна възраст могат да раждат.
Новите обитатели в зоопарка се намират в така наречената „контактна зона“, където посетителите имат пряк достъп до тях.

виетнамски прасета
виетнамски прасета