Зоопарк

хищници

Северноамериканска пума

хищници

Северноамериканската пума, наричана още пума конколор кугуар, е една от най-застрашените котки на планетата. С два скока хищникът може да се качи на дърво, високо 10 метра. За разлика от лъвовете, пумата не ръмжи, а мърка, цвърчи и издава силни и дрезгави звуци. Среща се в Северна, Централна и Южна Америка.

Каракал

хищници

Каракалът е хищник от семейство Коткови подобен на риса, но малко по-дребен от него. Наричан е още персийски рис, египетски рис и африкански рис. Цветът на козината им е охра – кафява до тъмнокафява. Ушите са най-отличителният и характерен елемент от външния вид на каракала. Те са дълги, завършват с черен пискюл в края и извършват непрекъснати въртеливи движения.

Черна пантера

хищници

Теглото на мъжките достига 70 kg, женските стигат до 40 kg. Козината е къса и гъста.
Това животно е меланистична форма на азиатски леопард. Наречено е пантера заради черния цвят на козината си и е един от най-красивите хищници на планетата.

Бял полярен вълк

хищници

Наричан още – Тундров вълк, Арктически вълк или Бял вълк. Обитава горските зони на тундрата на Евразия от Финландия до полуостров Камчатка. Възрастните мъжки са с размери 118–137 см. дължина на тялото, а женските 112–136 см .Козината е много дълга, гъста, пухкава и мека и обикновено е светло бяла, може и със сив оттенък.
Основната им храна са елени, птици и дребни гризачи. 

Полярна лисица

хищници

Полярните лисици обикновено са дълги от 50 до 60 см, без да се включва дългата 30 cm опашка. Височината на раменете им е 20 до 30 см и обикновено тежат 3 до 6 кг. Така размерът им е подобен на този на домашната котка.

Червена лисица

хищници

Лисицата (Vulpes vulpes), наричана още и червена лисица е най-често срещаният вид лисици. Тя има най-широк ареал от всички сухоземни хищници. Те са най-големият вид в рода Лисици (Vulpes) и обитават Северна Америка и Евразия, както и части от Северна Африка.

Платинена лисица

хищници

Красивите животни са представители на вид, който не се среща в природата, а е създаден в резултат на селекция. 

Носато мече

Разпространено е в Южна Америка. Дължината на тялото заедно с опашката достига до 100 см, тежи до 10 кг. 

Сурикат

Сурикатите са симпатични, игриви и много любопитни. Живеят в дупки в земята и могат да стоят подобно на хора на два крака, за да наблюдават по-добре околността. Цветът на козината им е сив, бежов или светло кафяв.

Американски енот

Американският енот, нарича се още енот, миеща мечка е средноголям бозайник, разпространен в Северна Америка. След интродукции в средата на 20 век ареалът му се разширил в Европа, Кавказ и Япония. Оригиналният му хабитат са широколистни и смесени гори, но може лесно да се адаптира в планински условия и крайбрежия.

Деветопоясен броненосец

Броненосците притежават жилава вкостенена броня. Тя е изградена от множество еластични пояси, които поради своята разтегливост улесняват тяхното придвижване. Това са единствените животни на планетата, които раждат по 2 или 4 малки, но са винаги от един пол – или мъжки, или женски. В България могат да се видят само в зоопарк Бургас.