Зоопарк

грузачи и двуутробни, зоопарк бургас

Капибара

грузаци и двуутробни, зоопарк бургас

Тежащи между 35 и 65 килограма, капибарите са най-големите гризачи в света. Активни са предимно рано сутрин и късно вечер, през останалото време предпочитат да си почиват в укрития, които са на сушата или във водата. Те са отлични плувци и гмуркачи. Също така са признати за едни от най-социалните и мили животни в света. Южноамериканският вид гризачи обича да общува и с други видове животни.

Патагонска мара

Това е едър южноамерикански гризач от род Мари. Видът е разпространен в патагонската част на Аржентина. Поради визуалната прилика със зайците често е наричан и с името Патагонски заек.

Африканско бодливо свинче

грузаци и двуутробни

Африканско бодливо свинче (Hystrix leucura) е от семейство бозайници от разред Гризачи. Тялото им е покрито с тъмнокафява или черна козина и с къси остри бодли или шипове. Достигат до 83 см дължина, и от 13 до 27 кг тегло.

Нутрия

Нутрията (Myocastor coypus) е едър гризачот семейство Нутриеви (Myocastoridae). Води полуводен начин на живот. Дължината на тялото достига 60 cm, опашката – до 45 см, а теглото – 5 – 10 кг. Мъжките са по-едри от женските. Резците на нутрията имат характерен ярък жълто-оранжев цвят.

Вариационна катеричка

Едни от най-шарените катерици в България могат да бъдат видени в Зоопарк Бургас. Те се отличават с нестандартна и разнообразна окраска – седефено бял цвят, черно-бели, кафеникафо-бели, прасковени и др. Това са катерички, които са селектирани в продължение на години, за бъдат получени тези вариации. 

Катерица на Превост

грузаци и двуутробни

Екзотичните катерици са единствени в България. Индонезийските катерици обитават гористи местности и долини в райони с тропически климат. На дължина достигат до 25 cm, а теглото им е около 400 g.

Кенгуру Валаби

Валаби или наричано още скално кенгуру е разпространено в Австралия, Тасмания, Нова Гвинея и съседните острови. Опашката на Валаби обикновено е с размер, който е с една четвърт по-дълъг от размера на тялото му. 

Заек Пеперуда

Породата зайци Пеперуда е селектирана във Великобритания в края на ХІХ век. Теглото на възрастния заек варира от 4 до 5 килограма. Дължината на тялото може да достигне до 60 см. Тази порода има мощно тяло, като мъжките са с по-голям размер.

Декоративен заек

грузаци и двуутробни

Декоративните зайчета са често срещани като домашни любимци. Те са познати също като декоративни късокосмести зайчета или миниатюрни зайчета.